Zeg eens wat vaker beleefd ‘nee’

Ben jij één van die mensen die vaak ‘ja’ zegt? De meesten van ons willen andere mensen graag een plezier doen en we willen daarnaast graag gerespecteerd worden en om die redenen zeggen we vaak ‘ja’. Tijdens onze Time Management Workshop helpen we mensen om de negen eigenschappen van een Productiviteits Ninja te ontwikkelen en één van die eigenschappen is meedogenloos zijn. In feite zeg je door middel van die eigenschap dat het genoeg is geweest. De negen eigenschappen van een Productiviteits Ninja zijn een gids voor verschillende denkwijzen en houdingen die kunnen helpen met time management, productiviteit en stress management.

Bij meedogenloos zijn (nee zeggen) gaat het om ons vermogen om onze tijd en aandacht te beschermen. We focussen ons alleen op datgene wat voor de grootste impact zorgt, zelfs als het ten koste gaat van dingen die ‘het waard zijn’ om te doen.

Mensen zeggen vaak tegen me dat ze begrijpen waarom het belangrijk is om ‘nee’ te zeggen, maar tegelijkertijd vragen ze me ook of ik ze kan helpen om dit op een beleefde manier te doen. Ze zijn vaak bang dat ze mensen hiermee zullen beledigen of dat ze hun eigen carrière daarmee op een bepaalde manier belemmeren. Ik ga hier later wat verder op in.

Wat houdt altijd ‘ja’ zeggen nou eigenlijk in?

In het boek ‘Yes Man’, beslist Danny Wallace dat hij voor een jaar tegen alles ‘ja’ gaat zeggen. Dit kwam tot stand door een vreemde op de bus die ‘zeg vaker ja’ zei. Eén van de lessen die Danny leert is dat het zeggen van ‘ja’ goed is en dat het onbedoelde consequenties met zich mee kan brengen die je leven veranderen, terwijl ‘nee’ zeggen ook belangrijk is!!!

Laten we daarom eens kijken hoe we op een beleefde manier ‘nee’ kunnen zeggen. Hier gaat het meer om het antwoordt zelf dan om de reactie. Het is belangrijk om een gevoel van ‘rust en kalmte’ aan de dag te leggen voordat je aan het gesprek begint. Je hebt dan namelijk alles duidelijk op een rijtje staan in je hoofd en je communiceert ook op een heldere wijze. Het helpt ook om langzaam adem te halen en om je lichaam te bewegen, denk bijvoorbeeld aan het rollen van je schouders. Nu ben je er klaar voor…

De infographic, die onderaan het artikel staat, toont je hoe je op 5 verschillende manieren op een nette manier ‘nee’ kunt zeggen zonder dat je je er schuldig over hoeft te voelen. Het gaat om de volgende manieren:

1. Wees eerlijk en recht door zee.

Bereidt jezelf goed voor en schrijf de punten op die je wilt bespreken. Zorg ervoor dat je redenen duidelijk en waar zijn.

2. Ga naar die persoon toe (doe het niet via e-mail)

Wanneer je naar een persoon toegaat om nee te zeggen, voorkom je misverstanden en het kan voor een duidelijkere en meer positieve uitkomst zorgen.

3. Vraag iemand om je te helpen met het prioriteren van je taken.

Is je baas hierbij betrokken? Pak dan je takenlijst of schema erbij en vraag om hulp met het instellen van prioriteiten.

4. Vind de juiste persoon.

Misschien is er iemand anders die zich in een betere positie bevindt om hier ‘JA’ tegen te zeggen.

5. Toon waardering.

Bedank de persoon voor de kans die ze je gegeven hebben als dat gepast is.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de persoon die aan ons vraagt om iets ‘onredelijks’ te doen vaak zelf gestrest is en onder grote druk staat. Neem daarom eerst de tijd om te kalmeren, voordat je het gesprek aangaat waarmee de stresscyclus doorbroken kan worden.

Wanneer het om iets groots gaat is het misschien een goed idee om even kort de tijd te nemen om te ontspannen of te mediteren.

Het is goed om in gedachten te houden dat ‘nee’ zeggen een kunst is en om die reden is het belangrijk om te blijven oefenen. Terugduwen is positief, opbouwend en gezond. Begin klein en zeg ‘nee’ tegen een vergadering waar je aanwezigheid niet nodig is of waar er geen sprake is van een duidelijke agenda of uitkomst.

Verbeter je productiviteit door ‘nee’ te zeggen

Een andere geweldige manier om te beginnen is door tegen jezelf ‘nee’ te zeggen. De tips hieronder zijn simpel en ze zullen jouw productiviteit en time management verbeteren. Kies één van deze opties:

Zeg ‘nee’ tegen afleidingen

Schakel je telefoon of je wifi uit, zodat je je voor 30 minuten kunt concentreren.

Zeg ‘nee’ tegen het steeds checken van je e-mail

Verwerk in plaats daarvan je e-mail om de 2 uur.

Zeg ‘nee’ tegen uitstelgedrag

Stel grenzen vast voor jezelf betreffende zaken zoals sociale media, zodat je weer aan de slag kunt gaan met de echte taken.

Zeg ‘nee’ tegen multitasken

Focus je voor de komende 15 minuten op slechts één taak en niets anders.

Geniet van de reis en zeg vandaag nog ‘NEE’ tegen iets. Wees een meedogenloze Ninja (en wees natuurlijk ook beleefd).

Door Matt Cowdroy

Matt is een Productiviteits Ninja en hij is de oprichter van Think Productive Australië.