Wanneer we het over team rituelen hebben bedoelen we daar dus geen Productiviteits Ninja bloedbroeders mee of voodoo rituelen. We hebben het over de dagelijkse team rituelen die jouw team zullen versterken en die ervoor zullen zorgen dat de productiviteit toeneemt.

Daily Huddles

Een daily huddle neemt 10-15 minuten in beslag (afhankelijk van de grootte van je team) en elke collega deelt wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Een daily huddle kan het beste in de ochtend gehouden worden, omdat het dan andere vergaderingen en de flow van zaken niet verstoord. Het is effectiever wanneer je staat, omdat je je dan beter kunt focussen en je raakt ook minder snel afgeleid door andere onderwerpen. Daily huddles kunnen onderwerpen en vragen bevatten zoals:

– Hoe voel je je daadwerkelijk en wat is jouw goede nieuws? (Dit kan werk gerelateerd zijn of privé)
– Wat is jouw grote taak voor vandaag? Je laat elkaar weten waar je je vandaag op zult focussen
– Zit je vast/ loop je ergens tegenaan? Zijn er problemen of is er iets dat de vooruitgang tegenhoudt?

De inhoud van je daily huddle kan aangepast worden zodat het meer bij jouw werkplaats past. We raden je echter wel aan om altijd aan iedereen te vragen hoe ze zich daadwerkelijk voelen en om ook de grootste taak vraag erin te houden. Daily huddles zorgen ervoor dat elk teamlid weet wat ze voor het einde van de dag gedaan moeten hebben en daarnaast kun je al aan het begin van de dag hulp ontvangen, zodat je gedurende de rest van de dag de mensen die aan andere projecten werken niet hoeft te storen.

Pauzes

Moedig je team aan om een koffiepauze te nemen en een volledige lunchpauze. Soms maken werknemers alleen maar gebruik van delen van hun pauzes en niet de volledige pauze omdat ze hun werk proberen af te krijgen. Dit doet je productiviteit en je creativiteit echter geen goed, omdat nieuwe omgevingen je creatieve denkvermogen kunnen stimuleren. De wetenschap suggereert dat we dankzij pauzes informatie langer kunnen onthouden en daarnaast zorgen pauzes er ook voor dat we ons niet vervelen. We zijn dus gefocust in plaats van afgeleid. We herinneren je er daarom steeds weer aan om tijd voor jezelf vrij te maken, om gebruik te maken van je vakantiedagen en je pauzes en om frisse lucht binnen te krijgen.

Meditatie

Mediteer samen met je collega’s. Het maakt niet uit of dat nou één keer per week is of elke dag. En het hoeft ook niet veel tijd in beslag te nemen (een aantal minuten voor de daily huddle kan al voldoende zijn). Meditatie heeft een kalmerend effect en het geeft de productiviteit van het team ook nog eens een geweldige boost in de ochtend.

Boost de productiviteit van je team met deze drie rituelen en neem contact met ons op wanneer je uitdagingen tegenkomt die niet met team rituelen op te lossen zijn. We helpen je graag!

Wat zijn jouw team rituelen? Deel ze met ons door onderaan een opmerking te plaatsen of Tweet ons via @thinkprodNL.

Door Rosie To