Zet je (werk)leven weer op de rails!

Vorige maand hadden we het over het belang om een mens te zijn en geen superheld. Dat is ook één van de punten die naar voren komt tijdens onze workshops. We hebben allemaal slechte dagen, slechte weken en zelfs slechte maanden. Soms kun je het gevoel hebben dat alles wat verkeerd kan gaan ook verkeerd gaat. Het maakt niet uit of dat nou in je werk- of je privéleven is en het kan een grote impact hebben op je productiviteit. Zelfs wij als Productiviteits Ninja’s hebben soms het gevoel dat er krachten zijn die ons tegenwerken.

Wanneer we ons gestrest voelen zorgen we niet altijd goed voor onszelf en soms is die zorg nou juist datgene wat we nodig hebben om dingen weer op de rails te kunnen krijgen. Ondanks het feit dat we niet altijd alle stressfactoren kunnen beheersen, kunnen we proberen om dingen gemakkelijker voor onszelf te maken.

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om goed voor jezelf te zorgen en daarnaast laten we je zien hoe je je werkzaamheden weer terug op de rails kunt krijgen.

Krijg voldoende slaap binnen

Dat is dan weer gemakkelijker gezegd dan gedaan…

We weten allemaal dat slaap essentieel is voor ons gezond verstand, onze productiviteit en ons geluk. Zodra we gestrest zijn lijkt slaap er echter gelijk niet meer toe te doen.

Probeer weer in een betere slaaproutine terecht te komen, maak voordat je gaat slapen geen gebruik meer van elektronische schermen, eet geen chocolade in de avond en zorg ervoor dat je gordijnen de kamer donker maken.

Drink water

Studies hebben aangetoond dat je niet alleen je humeur maar ook je energieniveau en je tevredenheid kunt verhogen wanneer je meer water drinkt. Studies hebben ook aangetoond dat mensen die niet genoeg water drinken met hoofdpijn, een slecht humeur, spanning en verwarring te maken kunnen hebben.

Probeer elke dag 2.5 liter water te drinken en kijk hoe het je humeur en stressniveaus beïnvloedt. Wanneer je om het uur bijvoorbeeld je flesje water vult heb je gelijk een kleine pauze en kun je jezelf van je bureau en je scherm verwijderen.

Verwen jezelf

Doe iets voor jezelf dat je normaal gesproken nooit zou doen en geef jezelf iets om naar uit te kijken. Plan een massage in, ga naar een optreden toe of organiseer een avondje uit met vrienden. The sky is the limit.

Herziening

Om je werkleven weer in goede banen te kunnen leiden is het belangrijk dat je een middag voor jezelf inplant en dat je afstand neemt van je bureau zodat je een grote herziening kunt doen. Doe een breindump, update je tweede brein tool, bepaal wat je volgende acties zullen zijn en voel je na een aantal uur werken meer ontspannen.

Wees meedogenloos

Kijk eens naar de vergaderingen die je ingepland hebt en naar je projectenlijst en wees meedogenloos. Probeer van de komende maand een zo gemakkelijk mogelijke maand te maken zodat je weer in het juiste ritme terecht kunt komen. Moet je echt aanwezig zijn op die vergadering? Kan de deadline van dat project naar volgende maand verplaatst worden?

Mens, geen superheld

Het is goed om in gedachten te houden dat je niet alles kunt doen en dat niemand dat van je kan verwachten. Wees open en eerlijk tegenover je manager en laat hem of haar weten dat je het moeilijk hebt, zodat ze je kunnen helpen met het prioriteren van je werklading en zo de druk weg kunnen nemen.

Door Jessica Scott
Jessica is de Account Manager van Think Productive UK en wanneer ze niet druk bezig is met het uitproberen van nieuwe recepten en restaurants voor haar eigen blog, schrijft ze ook een aantal blogs voor ons.