Werk aan je veerkracht!

Het leven verloopt niet altijd even soepel. Wat de omstandigheden van een persoon ook moge zijn, iedereen heeft op een bepaald moment met problemen te maken. Timemanagement training kan je helpen wanneer je je overweldigd voelt door al datgene wat er op je afkomt. Maar wat als dingen net verkeerd zijn gegaan en je er geen controle meer over hebt? Misschien is er een promotie aan je voorbijgegaan of je bent je baan kwijtgeraakt. Misschien kom je net terug van vakantie en ontdek je dat ze bij je ingebroken hebben of dat je huis in vlammen is opgegaan. Traumatische gebeurtenissen zoals misbruik, terroristische aanvallen en het verlies van een geliefde zorgen ervoor dat mensen zich onzeker voelen of dat ze zich overweldigd voelen door sterke emoties. Andere mensen schijnen zich echter aan te kunnen passen aan deze stressvolle situaties. Dit moeilijke proces wordt ook wel veerkracht genoemd. Het vereist moeite en zeer veel tijd. Toch is het ondanks alles zeker de moeite waard om hier je energie in te steken. Je kunt immers niet een Productiviteits Ninja zijn wanneer je uit elkaar valt zodra er iets verkeerd gaat.

Veerkracht houdt in dat je op een hoog niveau presteert, zelfs wanneer je omgeving of je omstandigheden een uitdaging vormen. Een veerkrachtig persoon heeft de emotionele, mentale, fysieke en geestelijke kracht om met moeilijke situaties om te gaan wanneer ze daarmee geconfronteerd worden. Vooral wanneer de omstandigheden zeer verontrustend zijn klinkt dit bijna als bovenmenselijk. Ondanks het feit dat het een moeilijk proces is je kun je je eigen veerkracht toch op verschillende manieren ontwikkelen en gebruiken.

Het gaat erom wie je kent

Goede relaties met mensen opbouwen is van essentieel belang wanneer je je veerkracht wilt opbouwen. Wanneer je je emoties binnenhoudt, omdat je andere mensen niet met je problemen wilt opzadelen, wordt het tijd dat je je emoties deelt. Dit kan zeer moeilijk zijn, maar vraag om hulp en accepteer de hulp van de mensen die het dichtst bij je staan sinds dit één van de beste manieren is om weer terug te kaatsen nadat dingen verkeerd zijn gegaan. Sommige mensen vinden ondersteuning binnen organisaties die op geloof gebaseerd zijn of lokale groepen die steun aanbieden. Ze zijn er voor een reden. Iedereen heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven hulp nodig. Maak gebruik van de diensten die je tot je beschikking hebt en schaam je er niet voor.

Studeer en leer

Je hebt ook andere hulpmiddelen tot je beschikking. Door de geschiedenis heen hebben mensen de meest verschrikkelijke ervaringen overleefd en sommige mensen hebben daar iets over geschreven. Boeken en andere publicaties die geschreven werden door mensen die om wisten te gaan met tekortkomingen, trauma en verlies kunnen een strategie uitlichten die misschien ook voor jou werkt. Je kunt ook, wanneer je niet echt tijd hebt om te lezen, naar een inspirerende spreker luisteren die praat over datgene wat hij of zij heeft meegemaakt en hoe ze daarmee om zijn gegaan. Er zijn genoeg video’s online te vinden en daarnaast kun je kijken of zulke evenementen ook in jouw omgeving te vinden zijn. De kans is groot dat iemand het probleem waar jij mee te maken hebt al overwonnen heeft en ze kunnen je waarschijnlijk advies geven dat zeer relevant is.

Het draait om perspectief

Kapitein Jack Sparrow had het bij het juiste einde toen hij zei: “Het probleem is niet het probleem. Het probleem is de houding die je ten opzichte van het probleem hebt”. Hoe bezie jij de problemen die in je schoot terechtkomen? Als je gelijk je handen in de lucht gooit en jammert ‘Dit is onoverkomelijk’ dan pas je niet genoeg veerkracht toe. Op dat moment lijkt het misschien alsof crises maar met moeite overkomen kunnen worden, maar hoe bezie je ze over een week? Is het nog steeds een probleem na een maand? Geef het een jaar. Hoe denk je dat je je zult voelen na 12 maanden? Zelfs wanneer het probleem bijzonder pijnlijk is, kan het zeer nuttig zijn om het vanuit een lange termijn perspectief te bezien.

Als je niet van jezelf kunt houden…

Het kan je soms een oncomfortabel gevoel geven, maar je hebt een verantwoordelijkheid naar jezelf toe; je moet je eigen gevoelens ook aandacht geven. Voel je niet schuldig en doe datgene waar je van geniet of wat je rust geeft. Doe met regelmaat datgene wat je ontspant. Leer ‘nee’ te zeggen tegen de dingen die je niet wilt doen of die je niet hoeft te doen. Wanneer je regelmatig beweegt, voldoende eet en genoeg slaap binnenkrijgt zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent voor onverwachte en desoriënterende situaties. Wanneer je een positief beeld van jezelf hebt kun je op een fantastische wijze aan je veerkracht werken. Vertrouw je instinct en wees overtuigd van je vermogen om problemen op te lossen. Je hebt tot dusver het leven overleefd, toch?

Retrospectieve Veerkracht

Door naar de problemen te kijken die je in het verleden geconfronteerd en overwonnen hebt leer je meer over jezelf. Je bent de onprettige obstakels die je al overwonnen hebt waarschijnlijk alweer vergeten omdat er zich een nieuwe crisis voordeed. Stel jezelf de volgende vragen en laat je verrassen door de uitkomst:

* Welke gebeurtenissen in mijn leven gaven me de meeste stress?
* Hoe hebben zulke gebeurtenissen me in het verleden beïnvloed?
* Aan wie heb ik toen om ondersteuning gevraagd? Wie heeft aangeboden me te helpen?
* Wat heb ik over mezelf geleerd tijdens deze moeilijke periodes?
* Was het gunstig voor mij om iemand anders te helpen die ook zoiets meemaakte?
* Heb ik deze gebeurtenissen kunnen overwinnen? En als dat het geval is, hoe?

Dankzij de antwoorden op deze vragen weet je wat het niveau van jouw veerkracht is en daarnaast weet je welke strategieën waarschijnlijk het beste zullen werken voor jou.

Door Jonathan Stewart