Zorg goed voor jezelf!

Je hebt het ‘druk’, dat is een feit. Vaak heb je vanwege de lange uren die je maakt en de tijd die je aan je huishouden besteedt niet veel tijd tot je beschikking. Vanaf het moment dat je wakker wordt, tot het moment dat je gaat slapen, draai je op volle toeren.

Deze mentaliteit kan er echter voor zorgen dat je jouw welzijn opoffert. Misschien voel je je overweldigd en vermoeid en kun je niet de dingen doen die ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je de beste versie van jezelf bent. Neem je schema weer in eigen handen en maak dagelijks van jezelf, al is het maar voor een beperkte tijd, een prioriteit. Dankzij deze tips kun je dat voor elkaar krijgen:

1. Mediteer zo snel mogelijk

Neem vijf of tien minuten de tijd om snel even te mediteren voordat je opstaat of net nadat je opgestaan bent. Het helpt je om de dingen waar je dankbaar voor bent weer voor de geest te halen en het verbeterd je humeur. Degenen die een simpele ochtendsessie geïncorporeerd hebben voelen zich na vijf minuten diep adem gehaald te hebben en over positieve dingen nagedacht te hebben vrij van stress.

2. Beoefen een hobby

Zo kun je zeker te weten tijd voor jezelf vrijmaken! Plan het in, betaal ervoor en zet het in je agenda. Je hebt waarschijnlijk al een passie voor het werk dat je doet, maar een ontspannende en niet werk gerelateerde hobby zorgt er juist voor dat je tot rust kunt komen.

3. Kom in beweging

Misschien zorgt je hectische schema ervoor dat je je niet meer aan je oude trainingsschema kunt houden of dat je niet datgene kunt doen wat je zou willen doen. Het ontspannen en goede gevoel dat een trainingssessie je geeft zorgt ervoor dat het de moeite meer dan waard is.

Zelfs wanneer je een druk schema hebt kun je dankzij verschillende creatieve manieren toch in beweging komen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om naar je werk te lopen en om dus geen gebruik te maken van je auto of het openbaar vervoer. Daarnaast kun je ook een aantal minuten vroeger opstaan zodat je ’s ochtends met een gerust hart kunt sporten, zonder dat je werk je in de weg zit. Zorg ervoor dat je hier tijd voor inplant en dat je je eraan houdt want we beloven je, je zult je geweldig voelen!

4. Maak van je badkamer een kuuroord

Oké dus je kunt niet elke avond een schoonheidsspecialiste boeken die je een gezichtsbehandeling en een massage kan geven, maar je kunt van je doucheroutine wel een ontspannende ervaring maken.

Steek een kaars aan en pak een zeepje dat zoet ruikt. Je kunt zelfs naar je favoriete muziek luisteren. Wanneer je uit de douche komt kun je deze ontspannen ervaring het beste afsluiten met een zachte handdoek. Stap op de avonden dat je meer tijd hebt in de badkuip zodat je nog langer kunt genieten en ontspannen.

5. Uitstrekken

Dit is een goede tip voor wanneer je halfverwege de dag de stress en spanning voelt opbouwen. Neem een aantal minuten de tijd om je uit te rekken achter je bureau. Een snelle routine kan ervoor zorgen dat de spanning in bepaalde lichaamsdelen afneemt. Je schouders, je nek en je onderrug zullen beter aanvoelen wanneer je aan je lenigheid werkt en daardoor voel je je ook gelijk een stuk beter.

6. Los die zeurende pijn op

Het lijkt wel alsof iedereen pijn in zijn of haar onderrug heeft en dat het gewoon bij het volwassen worden/ ouder worden hoort. Maar een zeurende pijn die nooit stopt is niet iets wat genegeerd zou moeten worden.

Er zijn vele oorzaken voor deze pijn maar deze pijn kan ook op vele verschillende manieren verholpen worden (op een professionele wijze of door jezelf). Je kunt je matras vervangen of je schoenen om je postuur te verbeteren. Je kunt je onderrug ook rekken, achter je bureau of ergens anders, om de pijn te verminderen wanneer de spanning te veel wordt. Of je kunt oefeningen doen die je rug versterken en die na verloop van tijd de pijn verzachten.

En als geen van deze oplossingen je pijn verzacht kan een professioneel persoon je natuurlijk ook altijd helpen. Ga naar een dokter of een chiropractor zodat het probleem voor eens en altijd opgelost kan worden.

7. Praat met vrienden en familie

Wanneer je onderweg bent, terwijl je aan het koken bent of nadat je je kinderen naar bed hebt gebracht heb je tijd om met anderen te praten en dat is waarschijnlijk ook de tijd dat andere volwassenen kunnen praten. Je voelt je gegrond, gelukkig en veerkrachtig wanneer je met mensen praat waar je een nauwe band mee hebt.

Ga ook eens een gesprek aan met je collega’s tijdens je lunchpauze of tijdens een 10 minuten durende wandeling. Door je stressniveau te verlagen, vooral wanneer je je op je werk bevindt, kun je de druk wegnemen en/ of problemen oplossen waar je mee te maken hebt op je werk.

Daarnaast kunnen je vader en/ of moeder en je beste vriend je gelijk weer opbouwen wanneer je je gestrest voelt of wanneer je je nerveus voelt over iets.

8. Plan de routines die je thuis hebt ook in

Je werkschema is volledig uitgewerkt maar je thuisleven voelt meer chaotisch aan. We hebben een aantal verzorgingstips opgenoemd die van jou vereisen dat je ze inplant in je schema, maar deze tip vereist een afzonderlijk plan voor de avonden na je werk.

Ga na hoeveel tijd het kost om eten te koken, om schoon te maken en om voor je kinderen en/ of huisdieren te zorgen. Geef jezelf daarna de tijd om je lunch voor de volgende dag voor te bereiden, stap in de douche, kijk naar eerder opgenomen programma’s, lees, drink een kopje thee… Doe datgene wat ervoor zorgt dat je ontspant en waardoor je in slaap kunt vallen. Een goede nachtrust hoort één van jouw routines te zijn omdat het ook je brandstof is voor de volgende dag.

Nu draait het allemaal om jou

Oké, oké, het draait niet allemaal om jou, maar vergeet niet dat je je ook moet focussen op je eigen behoeften en wensen. De gelukkigste en beste versie van jou is degene die het hardste werkt en die het succesvolst is. Waarom zou je de eerdergenoemde tips dan niet omarmen? Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt.

Door Lexie Lu