Een upgrade is niet noodzakelijk

Technologie is overal. Je kunt bij wijze van spreken nog niet eens over straat lopen zonder er op een bepaalde manier door beïnvloedt te worden. Een leven zonder technologische invloeden is moeilijk voor te stellen. Daarnaast kunnen de doorlopende innovaties en de nieuwe producten die uitgebracht worden je het gevoel geven dat je achterloopt. Het publiek krijgt hierdoor het gevoel dat ze de nieuwste en de meest up to date versie van een product nodig hebben. Laat me je een geheim vertellen; dat is een leugen. Wij geloven dat je een Productiviteits Ninja kunt zijn met de technologie die je op dit moment in je bezit hebt. Een upgrade is dus niet noodzakelijk. Niets te danken!

Hier bij Think Productive West-Europa geloven we dat een persoon, ondanks de constante cyclus van technologische innovatie, nog steeds onproductief kan zijn. De nieuwste gadgets kunnen zelfs de oorzaak zijn. Toestellen vormen een grotere afleiding wanneer ze meerdere functies hebben. We hebben het hier over de eindeloze opties die in de App Store te vinden zijn en de nieuwste virale kat video op Facebook. We kunnen technologie hier niet in zijn geheel de schuld van geven, ook al zouden we dat wel graag willen. Sommige mensen denken dat ze deze onproductieve staat achter zich kunnen laten door het nieuwste product te kopen, maar vaak heeft dat juist een tegenovergesteld effect. Om die reden hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor je zodat je jouw productiviteit op een succesvolle wijze kunt verbeteren met behulp van de technologie die je al hebt.

Maak op een verantwoordelijke wijze gebruik van applicaties

Applicaties zijn een bijkomstigheid van smartphone technologie en ze worden gecreëerd met het doel om ons leven te verbeteren. Het verlangen naar verbetering wordt echter door ons uitstelgedrag tegemoetgekomen. Een twee uur durende Candy Crush Saga en een slap excuus waarom je te laat bent voor het avondeten zijn hier het gevolg van. Focus je daarom alleen op de installatie en het gebruik van applicaties die je met je werk kunnen helpen en die niet je uitstelgedrag voeden. Simpele todo-lijst apps zijn een geweldige bron van ondersteuning voor je bedrijf en ze zorgen ervoor dat je een helder hoofd hebt en dat je weet wat wanneer gedaan moet worden. Je timemanagement vermogen wordt op deze wijze gelijk verbeterd. Wunderlist is een applicatie waar zeker naar gekeken moet worden. Je kunt er gemakkelijk en snel notities mee maken en je kunt er zakelijke taken en privé taken mee volgen.

In samenhang hiermee zou je apps waarmee je notities kunt maken in je dagelijkse routine kunnen introduceren. Misschien maak je al gebruik van je computer, notitieboek of agenda om notities te maken, maar wanneer je slechts van één app gebruikmaakt simplificeer je het proces. Een voorbeeld hiervan is Evernote. Evernote maakt gebruik van cloud opslag en om die reden heb je overal en altijd toegang tot je notities. Beide apps kunnen op de meeste laptops en smartphones gebruikt worden, inclusief degenen die je al hebt. Geen smoesjes dus alsjeblieft.

Beperk jezelf

Vanwege de exponentiële groei en de wijze waarop het ons dagelijkse leven beïnvloedt kan social media moeilijk te weerstaan zijn. Omdat je met andere mensen in verbinding kunt staan en je je passies en vaardigheden aan de wereld kunt laten zien kan social media een gezonde outlet zijn. Vanwege de verslavende werking kan het een negatieve impact hebben op de werkplek. Werknemers worden weggetrokken van hun taken en het kan voor een enorme afleiding zorgen. De mate waarin je wordt blootgesteld aan social media is mede afhankelijk van de technologie die je in je bezit hebt. De meeste mensen van deze generatie die een smartphone hebben zullen zulke netwerken gebruiken. Sommige applicaties kunnen bijhouden hoeveel tijd je hebt doorgebracht op bepaalde websites. Dankzij deze methode kun je zien waar je tijd naar toe gaat. Probeer jezelf en de toegang die je hebt te beperken, wanneer de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt omvangrijk is.

Raak gemotiveerd

Er kan gezegd worden dat de meesten van ons een heleboel tijd verspillen wanneer we onze smartphones gebruiken en wanneer we het web browsen. Laten we eerlijk zijn. Ik ben niet de enige die verslaafd is aan Netflix of YouTube video’s. Door gebruik te maken van de technologie die we al hebben kunnen we onze motivatie echter stimuleren. Wanneer we geïnspireerd zijn kunnen we ons opnieuw een voorstelling maken van ons eigen kunnen en we kunnen nieuwe doelen voor onszelf genereren. We kunnen dus methoden vinden om dingen te doen waar we voorheen geen kennis van hadden. Ga op zoek naar YouTube video’s over jouw functie en kijk hoe je je vaardigheden kunt verbeteren en hoe je er nog een schepje bovenop kunt doen. Misschien ben je met een bepaald project bezig en zit je vast omdat je de kennis niet hebt. We zouden allemaal optimaal gebruik moeten maken van de technologische aanwinst die we tot onze beschikking hebben. De meesten van ons hebben een smartphone, een toestel waarmee we informatie van over de gehele wereld kunnen verkrijgen met één Google zoekopdracht, maak daar gebruik van!

Het probleem is dat onze onlineactiviteit een gewoonte is die we door de tijd heen ontwikkeld hebben. Bepaalde acties, websites en apps geven ons een comfortabel gevoel en om die reden blijven we ze ook herhalen. Als je je productiviteit wilt verhogen moet je veranderingen aanbrengen. Kijk naar Ted Talks in plaats van Netflix, lees het toonaangevende tijdschrift van jouw industrie en niet je Facebook feed. Vorm nieuwe, betere en meer productieve gewoonten door gebruik te maken van de technologie die je al in je bezit hebt.

Neem een pauze van technologie

Zowel oude als nieuwe technologie kunnen een negatief effect hebben. Stress is een veelvoorkomende emotie op de werkplek. We denken er vaak niet actief over na hoe we onze productiviteit kunnen verbeteren, zodat we dit gevoel kunnen verminderen. We willen er gewoon doorheen proberen te komen. Technologie kan deze sensatie soms net nog wat erger maken. Wanneer je net voor de deadline je werk verliest en je het document niet opgeslagen hebt… Ja, we hebben dat allemaal weleens meegemaakt. We kunnen het er allemaal over eens zijn dat technologie een stressvolle situatie nog erger kan maken. Gedurende zulke momenten raden we je aan om een pauze te nemen van technologie, zodat je jezelf kunt kalmeren. Laat je voor een half uur niet beïnvloeden door technologie. Ga naar buiten, maak een wandelingetje, ga naar het park, lees een boek. Wanneer je terugkomt zul je positiever en productiever zijn.

Wat is dus het vonnis?

Technologie heeft overduidelijk vele voordelen, maar het kan ook een obstakel zijn. Wij geloven dat technologie je productiviteit zou moeten ondersteunen en dat het je aandacht niet zou moeten beheren. Voorkom daarom de aanname dat je productiever zult zijn wanneer je meer technologie bezit. Probeer deze tips in je dagelijkse routine te incorporeren en verbeter je productiviteit.

Heb je zelf nog een aantal tips? Vergeet ze dan niet met ons te delen via @thinkprodNL!

Door Miles Singleton