Stel je eigen jaarreview samen

In de laatste weken van het jaar vind je op het internet allerlei blogposts en programma’s om het afgelopen jaar nog eens op een rijtje te zetten en om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Michael Hyatt met zijn BestYearEver.me programma. Ben Tiggelaar schreef er een boek over, Dit wordt jouw jaar!

Zelf doe ik al meer dan 10 jaar ieder jaar een ‘jaarreview’ met in ieder geval twee componenten: terugkijken en vastleggen wat het afgelopen jaar heeft gebracht en opschrijven wat ik van plan ben voor het nieuwe jaar. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat je op veel verschillende manieren een jaarreview kunt doen. Je kunt je een paar dagen opsluiten, er 1 hele dag voor uittrekken of het stukje bij beetje doen over de periode rond kerst en Oud en Nieuw. Ik hou ervan om het af te wisselen.

Hieronder vind je een lijst met elementen van mijn komende jaarreview:

1. Ik maak een kort verslag van de afgelopen 12 maanden. Ik doe dat door mijn agenda door te nemen. Naast verslaglegging levert dat vaak ook creatieve ideeën op.
2. Ik maak een globale jaarplanning op papier. Vanuit mijn agenda print ik 12 maandoverzichten uit en schrijf daar per maand belangrijke events of andere zaken op waar ik me nu al bewust van ben. Voor mij gaat het hier voornamelijk om de reizen die ik ga maken en de conferenties die ik ga bezoeken. Dit helpt me om een inschatting te maken van de balans en daarnaast heb ik gelijk een overzicht van de drukkere en rustigere periodes.
3. Ik neem tijd voor een lange sessie waarin ik mijn Wekelijkse Checklist doorneem. Deze keer ook om het systeem echt goed op te schonen en om een paar dingen af te maken die al voor een langere tijd zijn blijven liggen.
4. Ik schoon mijn steeds kleiner wordende papieren archief op. Wat niet relevant is gooi ik weg en wat nog ingescand moet worden scan ik in.
5. Ik ga dit jaar ook weer mijn Evernote archief opschonen. Niet echt nodig omdat er ruimte genoeg is maar toch wil ik een keer erdoorheen bladeren.
6. Ik ga mijn kantoor thuis opnieuw inrichten. Geen nieuwe spullen maar vooral wegdoen wat niet meer gebruikt wordt. Het is wat voller geworden en ik merk dat ik mijn werk beter kan verrichten wanneer er niet al te veel afleidingen zijn.
7. Ik ga mijn Doelen voor 2018 evalueren en voor 2019 nieuwe doelen opschrijven. Ik doe dat al jaren en het helpt me om gedurende het jaar mijn focus te behouden. Ik behaal niet altijd alle doelen, maar dat is ook voor mij niet de belangrijkste reden om ze op te schrijven. Het gaat erom dat ik een referentiepunt heb. Tijdens het doornemen van de Wekelijkse Checklist neem ik ook de jaardoelen door. Zo kan ik bepalen of ik op koers zit.

In een vorige post schreef Marcel al over zijn jaarreview. Heb je nog nooit een jaarreview gedaan? Neem je dan voor om daar dit jaar mee te beginnen! Je hoeft het niet zo uitgebreid te doen als ik hierboven beschrijf. Al zou je maar 1 onderdeel oppakken. Succes!

Door Fokke Kooistra