Think Productive en Finance Indaba Africa

Finance Indaba Africa is de grootste 2-daagse jaarlijkse expo en conferentie voor financiële professionals in Afrika. Rond de 5000 bezoekers maken gebruik van de overvloed aan bronnen, knowhow en inspiratie die daar aanwezig zijn. Gedurende die twee dagen gaat het om het verkrijgen van inzichten betreffende het verlagen van kosten, het verhogen van de omzet en de productiviteit (persoonlijke productiviteit en de productiviteit van de desbetreffende organisatie).

Dit jaar werd Finance Indaba Africa gehouden op 13 en 14 oktober in Johannesburg en Think Productive was daar ook van de partij! We hadden daar niet alleen een stand die bemand werd door onze Productiviteits Ninja’s maar Marcel van den Berg (directeur van Think Productive West Europa) was ook één van de meest gerespecteerde sprekers.

img_1397

Mensen kennen Marcel voornamelijk als een Productiviteits goeroe die mensen wil helpen om productiever te zijn door slimmer te werken, niet harder. Dit was ook het thema van de gegeven sessie, die als doel had om van het publiek Productiviteits Ninja’s te maken of ze in ieder geval alvast daarmee op weg te helpen.

Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk om te weten wat productiviteit voor ons nu eigenlijk betekent. Wij definiëren productiviteit als volgt: ‘Bereik datgene wat je wilt bereiken met de minste inspanning’ of ‘het vermogen hebben om datgene te kunnen bereiken wat je wilt bereiken met de minste inspanning’. Het gaat hier om wat jij wilt bereiken (de beslissing ligt bij jou) en als je weet wat je wilt bereiken, is het goed om dit met de minste inspanning te doen. Verspil geen tijd en energie en doe alles op een efficiënte manier.

Vele mensen geloven nog steeds dat time management hier een belangrijke rol in speelt maar in feite is dit een mythe. Door de grote hoeveelheid informatie die we op een dagelijkse basis binnenkrijgen en omdat tijden veranderen, komt het nu neer op het beheren van je aandacht, omdat onze aandacht schaars is. Per dag kunnen we ons slechts 2-3 uur focussen en dus ons beste werk verrichten. Je kunt het meeste uit je aandacht halen door je de 9 karakteristieken van een Productiviteits Ninja eigen te maken:

1) Een Productiviteits Ninja is rustig en kalm
2) Een Productiviteits Ninja is meedogenloos
3) Een Poductiviteits Ninja weet wapens te hanteren
4) Een Productiviteits Ninja is onzichtbaar en gebruikt camouflage
5) Een Productiviteits Ninja is niet alledaags
6) Een Productiviteits Ninja is behendig
7) Een Productiviteits Ninja is zelfbewust
8) Een Productiviteits Ninja is goed voorbereid
9) Een Productiviteits Ninja is geen superheld.

2016-10-13-16-13-49

Eén van de karakteristieken waar tijdens deze sessie dieper op werd ingegaan was het meedogenloos zijn. Het is belangrijk om meedogenloos te zijn wanneer je keuzes maakt, maar je moet ook meedogenloos kunnen zijn met jezelf en anderen. De meeste mensen kunnen het maar moeilijk accepteren dat er nooit genoeg tijd is om alles te doen. Ze willen dingen graag voltooien en iedereen blij maken. We zijn echter geen superhelden en niemand kan alles afkrijgen zonder de kwaliteit van het werk aan te tasten of halfslachtig te werk te gaan. Daarom is het belangrijk om je verwachtingen te verlagen. Het gaat erom dat je sommige dingen heel erg goed doet en dat je het je volledige focus en aandacht geeft.

Je aandacht kan gemakkelijk verstoord worden door afleidingen en je hersenen gaan graag voor de weg met de minste weerstand. Bewaak daarom je aandacht. Dit houdt in dat je je notificaties uitzet en dat je niet de hele dag beschikbaar bent voor je collega’s. Je moet overwogen beslissingen nemen betreffende wat je wel en wat je niet in je leven toestaat. Als een kenniswerker voeg je waarde toe door na te denken, door te reflecteren en door beslissingen te nemen. Iedereen heeft namelijk tijd nodig om na te denken en om het werk te doen dat echt van belang is.

Start daarom ook met het proces om een Productiviteits Ninja te worden en bekijk nu de gehele Finance Indaba Africa sessie van Marcel! Mocht je na deze sessie nog vragen hebben of interesse hebben in één van onze workshops, neem dan contact met ons op en één van onze Productiviteits Ninja’s zal je verder op weg helpen.

Door Callista Vink