De 9 eigenschappen van een Productiviteits Ninja: 2. Meedogenloos

We beginnen het nieuwe jaar met een serie blogposts over de 9 eigenschappen van een Productiviteits Ninja uit het boek van Graham Allcott. In het boek worden de volgende 9 eigenschappen behandeld en uitgelegd wat je ervan kunt leren voor jouw werk vandaag de dag. Een Ninja is:

Ninja_ruthlessness

1. Rustig en Kalm
2. Meedogenloos
3. Weet wapens te hanteren
4. Onzichtbaar en gebruikt Camouflage
5. Niet alledaags
6. Behendig
7. Zelfbewust
8. Voorbereid
9. Mens en geen superheld

 

Meedogenloos

Een Ninja is meedogenloos in het beveiligen van zijn tijd en aandacht. Deze twee middelen zijn schaars, en alleen door meedogenloos te zijn lukt het om los te breken van patronen die veroorzaken dat we met teveel dingen tegelijk bezig zijn. Het is belangrijk scherp te hebben welke dingen de meeste impact hebben. Als je dat weet is het gemakkelijker om tegen verzoeken en nieuwe dingen nee te zeggen. Meedogenloos heeft alles te maken met gedragsverandering en vraagt om een eerlijke blik in de spiegel. Het is niet voor niets dat we meedogenloos meteen na Rustig en Kalm behandelen. Om rustig en kalm te kunnen werken en leven en dat ook zo te houden heb je het nodig om meedogenloos te zijn.

Wees streng voor anderen

In een vergadering gebeurde het mij regelmatig dat een project of taak mijn kant op kwam. Om in een vergadering nee te zeggen vond ik erg lastig. Iets dat veel mensen zullen herkennen, nee zeggen lukt heel veel mensen niet makkelijk. Je wil aardig gevonden worden of je bent je niet bewust dat je eigenlijk al teveel op je bordje hebt. Dat laatste komt vaak omdat je geen volledig overzicht hebt van al je verplichtingen hebt. Daarom is het Tweede Brein ook zo belangrijk, zoals we bij de eerste eigenschap al schreven.

Denk nu niet dat je dit voor eens en voor altijd kunt veranderen, ook mij gebeurt het regelmatig dat ik dichtslib doordat ik teveel dingen toezeg. Juist dan ook is het belangrijk meedogenloos te zijn. De feiten onder ogen zien en keuzes maken en daarover te communiceren. Dat is altijd beter dan halfbakken proberen er maar het beste van te maken. Dat kan streng overkomen voor anderen maar uiteindelijk is iedereen er bij gebaat dat het aantal van je verplichtingen haalbaar zijn binnen de tijd en aandacht die je ervoor hebt.

Wees streng voor jezelf

Leuk dat streng zijn voor anderen door vaker nee te zeggen maar misschien is streng zijn voor jezelf nog wel veel belangrijker. Veel uitstelgedrag komt omdat we zelf snel zijn afgeleid. Even Twitter checken, nog even een kop koffie halen en zo houden we onszelf voor de gek.

Maar dat niet alleen, te vaak denken we ook dat alles wat ons pad komt ook echt gedaan moet worden. Helaas pindakaas, dat werkt niet meer. Daarvoor verandert er teveel en komt er teveel op ons af. Het gaat erom dat je leert de belangrijkste dingen te vinden in die grote hoeveelheid die op je afkomt. En meedogenloos negeren of bedanken voor minder belangrijke zaken.

En nu praktisch

Om je te helpen een begin te maken om je deze eigenschap eigen te maken noem ik hier twee praktische tips die je meteen kunt toepassen.

1. Maak een lijstje met al je doorlopende verplichten zakelijk en privé. Is het teveel? Kijk dan of je 1 verplichting kunt elimineren door ermee te stoppen en communiceer daar vandaag nog over.

2. Zet 1 blok van 2 uur in je agenda voor volgende week waarin je gaat werken aan taken die te lang zijn blijven liggen. En zet tijdens die twee uur internet uit en zet je mobiele telefoon ook uit.

Volgende keer behandelen we de derde eigenschap van een Ninja: Weet wapens te hanteren.