De 9 eigenschappen van een Productiviteits Ninja: 5. Niet Alledaags

We zijn het nieuwe jaar begonnen met een serie blogposts over de 9 eigenschappen van een Productiviteits Ninja uit het boek van Graham Allcott. In het boek worden de volgende 9 eigenschappen behandeld en uitgelegd wat je ervan kunt leren voor jouw werk vandaag de dag.

Een Ninja is:

1. Rustig en Kalm
2. Meedogenloos
3. Weet wapens te hanteren
4. Onzichtbaar en gebruikt Camouflage
5. Niet alledaags
6. Behendig
7. Zelfbewust
8. Voorbereid
9. Mens en geen superheld

Een Ninja is niet alledaags

Als je aan een project werkt, draait het uiteindelijk om het resultaat. Het maakt niet uit of je de gebruikelijke wegen bewandelt of dat je wellicht een slimmere, kortere weg weet. Een project hoeft geen 6 maanden te duren omdat een dure, ervaren projectmanager dat zegt of omdat het vorige project ook zo lang duurde. Durf dingen ter discussie te stellen en vraag je af waarom iets gaat zoals het gaat of moet zoals het moet. Het is belangrijk dat je continue op zoek bent naar nieuwe en slimme manieren om iets gedaan te krijgen. Zo voorkom je dat je ‘in een groefje’ raakt en daar niet meer uit komt.

Om dingen anders te doen is niet zonder risico. Daar is lef voor nodig. Veel mensen houden dingen liever zoals het is omdat dat veilig voelt en ze dan niet uit hun comfortzone hoeven te stappen. Een Ninja is hier niet bang voor en durft vragen te stellen en dingen anders te doen. En ja, soms gaat het mis en ga je op je gezicht. Maar accepteer dat je nooit verder komt als je niet bereidt bent om fouten te maken en daarvan te leren! Unorthodoxy

Grenzen verleggen die niet echt grenzen zijn

Dit is één van de geheime Ninja tactieken. Het probleem of de grens waar jouw organisatie tegenaan loopt is misschien wel nieuw voor jou of het bedrijf waar je werkt, maar er is een grote kans dat iemand anders in een andere context al eens een vergelijkbaar probleem heeft gehad en opgelost. Het is vaak verfrissend om iets vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Vraag je dus eens af: ‘wat zou een chirurg of piloot in deze situatie doen?’ of ‘hoe zou Nelson Mandela dit aanpakken?’. Als je iemand kent met een heel ander beroep, bel hem of haar op en leg je probleem voor. Je zult verbaasd staan hoe het perspectief van een buitenstaander je kan helpen om creatief na te denken over een oplossing!

Regels en excuses

Sommige regels zijn er niet voor niets en zijn belangrijk om je aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsvoorschriften. Als je dit soort regels breekt kun je misschien wel ontslagen worden! Een Ninja benadert een probleem met het uiteindelijke doel of resultaat voor ogen en werkt van daaruit terug. Het ter discussie stellen van regels, vooral als het gaat over bureaucratie, is een belangrijke vaardigheid. Als het risico op grote gevolgen beperkt is, is het soms handiger om achteraf excuses aan te bieden dan eerst toestemming te vragen.

In welk onderdeel van jouw dagelijks werk kun je dingen anders doen dan je tot nu toe hebt gedaan?