Maak tijd vrij voor geluk

Geluk, het is iets wat we allemaal willen en toch vinden velen het moeilijk om dit te bereiken. De grootste reden hiervoor is dat er niet genoeg tijd is om de activiteiten te doen die resulteren in geluk. ‘Er zitten niet genoeg uren in een dag’ of ‘Ik heb te veel te doen en het kan niet wachten’. Dit zijn veel voorkomende opmerkingen wanneer er naar tijd gezocht wordt om iets leuks te doen. Onze Productiviteits Ninja’s vinden het echter belangrijk om aan geluk tijd toe te kennen. Deze actie zorgt ervoor dat je je moreel en daardoor ook je productiviteit kunt verhogen.

Hier bij Think Productive zijn we op dit moment bezig met de uitdaging ‘100 Gelukkige Dagen’. Een proces waar we elkaar foto’s sturen van datgene wat ons elke dag gelukkig maakt. Zelfs op een slechte dag vindt iedereen daarom een reden om te glimlachen. De kleinste dingen kunnen het grootste effect hebben.

Het is overduidelijk waarom je meer tijd zou moeten uittrekken voor datgene waar je van geniet, maar hoe verwezenlijk je dit? Daar willen we je nou graag mee helpen.

Tijd is zowel constant als gelijk. Iedereen heeft 24 uur in een dag zitten, maar het hangt van ons af hoe we die uren gebruiken. Sommige mensen hebben meer verantwoordelijkheden en moeten daarom meer tijd besteden aan bepaalde tijdsgebonden activiteiten. Neem bijvoorbeeld de student die elke dag 3 uur lang seminars moet bijwonen en een alleenstaande ouder die 8 uur moet werken en die ook nog eens meerdere uren besteedt aan plichten die elke ouder heeft. Het is dus waar dat een bepaalde hoeveelheid uren besteedt moet worden aan taken die gedaan moeten worden en dat is voor iedereen weer anders. Focus daarom op de kleine veranderingen die gemaakt kunnen worden rondom de vaste uren. Zoals al eerder werd gezegd, hebben de kleinste veranderingen het grootste effect op het moreel en de productiviteit.

De grote vraag

Wat maakt jou nou eigenlijk gelukkig? De meeste mensen kunnen deze vraag niet recht door zee beantwoorden. In de meeste gevallen komt dit omdat we te groots denken. Probeer in plaats daarvan aan de kleine dingen te denken die je blij maken, de dagelijkse activiteiten die een gewoonte kunnen worden. Je hoeft hiervoor niet van baan te veranderen of naar een ander land te verhuizen. Laten we het voor nu simpel houden. Probeer bijvoorbeeld eens elke dag 30 minuten een boek te lezen op de bank met een glas wijn erbij. Dat is een activiteit waar een aantal van ons hier bij Think Productive van houden.

Een pauze nemen en wat tijd voor jezelf hebben kan heel veel goeds doen. Het kan stress verminderen, je zult minder snel chagrijnig zijn en het staat je toe om na te denken. Probeer een lijst te maken van de kleine dingen die je gelukkig maken en probeer er daarna elke dag of elke week tijd voor vrij te maken. Zodra je een activiteitenlijst hebt kun je bepalen hoeveel tijd een bepaalde activiteit in beslag zal nemen en hoe je ze kunt toevoegen aan je schema. Dit leidt tot het uitwisselen van activiteiten. Om dit te kunnen doen moet je weten wat je niet leuk vindt en wat een negatieve impact heeft of wat een slechte gewoonte is.

Geen tijd te verliezen

Zodra je besloten hebt wat je gelukkig maakt, is het tijd om het tegenovergestelde te onderzoeken. Het gaat hier om de dingen waar je niet van geniet of de slechte gewoontes waar je de meeste tijd aan kwijt bent. Probeer erachter te komen of de taken die je niet leuk vindt door iemand anders gedaan kunnen worden en of bepaalde acties op een andere manier gedaan kunnen worden. Denk bijvoorbeeld eens aan boodschappen doen, er kan veel tijd in gaan zitten, vooral als je meer dan één keer per week naar de winkel moet. Wat als je daar verandering in brengt door herhaaldelijk, één keer per week, boodschappen te gaan doen. Dat bespaard je een heleboel uren in de supermarkt en misschien ook zelfs wat geld.

Plan het in

Nu komt het belangrijke deel, het eigenlijke inplannen van de tijd om je activiteiten te kunnen doen. Nu je een lijst met dingen hebt die je gelukkig en verdrietig maken, kun je activiteiten gaan uitwisselen. Verwijder een negatieve activiteit en zet er een activiteit voor in de plaats die je gelukkig maakt. Dit kan gemakkelijker zijn dan je denkt. Je kunt elke ochtend 10 minuten minder lang slapen en in plaats daarvan bijvoorbeeld mediteren. Je zou ook als familie elke vrijdag samen een maaltijd kunnen bereiden in plaats van afhaalmaaltijden te bestellen. Denk niet alleen maar na over wat je wilt doen in het nieuwe jaar, doe het ook! Schrijf het op in je agenda, stel herinneringen in op je telefoon, deel het met andere mensen. Hoe meer mensen ervan afweten en je er verantwoordelijk voor kunnen houden, hoe groter de kans is dat je ook daadwerkelijk doorzet.

De nabije omgeving

Dat omvat dus de kleine veranderingen. Maar hoe staat het met de omgeving waar je voornamelijk deel van uitmaakt?

De nabije omgeving. Hier spendeer je de meeste tijd, of je nu op het werk bent gedurende de dag of thuis gedurende de avonden. Dit is de grootste invloed op jouw geluk, omdat je er het meest aan toegewijd bent. Als jouw omgeving niet productief, zeer stressvol of verdrietig is, dan heeft dat een enorm effect op jouw algemene moreel.

Je privéleven heeft de grootste invloed op je geluk. Zorg er daarom voor dat je je in een positieve omgeving bevindt, want dit is essentieel voor je moreel. Dit wordt voor een groot deel beïnvloed door de mensen binnen die omgeving, zoals je vrienden, familie en relaties. Het is heel erg belangrijk om tijd door te brengen met mensen die je gelukkig maken en het is het zeker waard om daar tijd voor in te plannen.

Je werk, hier spendeer je gemiddeld de meeste tijd gedurende de dag. Het heeft daarom een hele grote invloed op je moreel. Jammer genoeg vindt niet iedereen zijn baan even leuk en het kan best wel een moeilijke beslissing zijn om van baan te wisselen en om iets anders te gaan doen. Hier bij Think Productive moedigen we iedereen aan om het pad van geluk te volgen, vooral wanneer het hun carrière betreft. We begrijpen dat dit een zeer grote verandering van omstandigheden kan zijn. Misschien kan of wil je niet van baan wisselen en in dat geval kan een verbeterde werkomgeving een oplossing zijn. Probeer vriendelijke relaties te ontwikkelen op het kantoor. Samenwerken met vrienden maakt elke baan namelijk beter. Misschien helpt het ook om de kleine herhalende dingen die je moet doen te reduceren? Of het nu gaat om het verbeteren van e-mail etiquette of je vergaderingen, door deze kleine activiteiten te verbeteren kun je uiteindelijk een heleboel extra tijd creëren. Onze Productiviteits Ninja’s willen je hier heel graag mee helpen.

Gelukkig = Productief

Waarschijnlijk heb je nu wel al door dat we ons specialiseren in productiviteits training. Het maakt niet uit of dat op persoonlijk vlak is of op bedrijfsniveau. Wanneer we naar productiviteit kijken op een individueel niveau, is het belangrijk om het moreel van een persoon te identificeren. Als iemand niet productief bezig is, kan het zijn dat die persoon zich down voelt. Dit patroon valt voornamelijk op bij mensen die gewoonlijk productief zijn. Emoties kunnen één van de oorzaken zijn voor dit patroon. Wanneer je je neerslachtig voelt bijvoorbeeld produceer je meestal geen grote hoeveelheden werk. Het is daarom belangrijk om te proberen gelukkig te zijn, door de voorgaande kleine activiteiten te doen of door van omgeving te veranderen. Wanneer je gelukkig bent wordt alles wat je doet op een positieve wijze beïnvloed. Elke actie en interactie wordt beïnvloed. Het is daarom zeker de moeite waard om van gelukkig zijn een prioriteit te maken, sinds het op zoveel vlakken toegevoegde waarde heeft.

Het is essentieel om tijd vrij te kunnen maken voor datgene wat je gelukkig maakt. Als je wat hulp kunt gebruiken met het beheren van je tijd, bekijk dan eens onze time management workshops en laat je door ons helpen om minder te stressen en meer te bereiken.

Hoe maak jij extra tijd vrij in je schema? We horen graag van je! Laat het ons weten door onderaan een opmerking te plaatsen of tweet ons via @thinkprodNL.

Door Miles Singleton